Als directeur informatieverwerkingstechnologieën werkte Robert Taylor een halve eeuw geleden bij ARPA, het onderzoeksinstituut van het Pentagon. Op zijn bureau stonden drie computers, die alle in contact stonden met een computer in onderzoekscentra van ARPA in een ander deel van het land. Als Taylor contact wilde leggen met het apparaat dat in Santa Monica stond, moest hij achter een van zijn computers gaan zitten. Om met een computer op een andere ARPA-locatie te kunnen communiceren, moest hij naar een ander apparaat lopen.
In 1969 lukte het voor het eerst verbinding te leggen met een andere computer en werd het eerste woord aller tijden over het internet verstuurd
‘Je hoeft er niet lang over na te denken om te weten dat dit dwaas is. Echt heel dom. Dus ik besloot een netwerk te bouwen dat de drie computers met elkaar verbond.’ Zijn baas destijds (het was 1966) zag brood in het idee en onttrok een miljoen dollar aan een raketprogramma om de ontwikkeling mogelijk te maken, zei Taylor in een interview met The New York Times.

Taylor, zelf geen computerwetenschapper, riep een paar collega’s bij elkaar met wie hij vervolgens Darpanet bouwde, het eerste computernetwerk dat als de voorloper van het internet wordt beschouwd.

In 1969 lukte het een verbinding te leggen met andere computers en werd het eerste woord aller tijden via het internet verstuurd. Dat woord was ‘lo’. Het was de bedoeling ‘login’ te tikken, maar na twee letters crashte de computer van de jonge programmeur Charley Kline, een van de medeontwikkelaars, en liep het systeem vast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.