3 (drie) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Ja, je bent zwanger (al weet je het nog niet). In je buik zijn een eicel en een zaadcel versmolten. Dit wordt jullie baby!

Welke kleur haar?
Met het blote oog kan je de bevruchte eicel niet zien. Toch bevat dat piepklein bevruchte celletje al veel informatie over je baby. Al het genetisch materiaal ligt nu al vast op de chromosomen: de kleur van het haar, de kleur van de ogen, hoe groot de voeten worden, of het een wipneusje heeft of niet, welke zwakke plekken het in het imuunsysteem heeft etc. etc. en ook of het een jongetje of meisje is!

Jongen of meisje
Ieder mens heeft 23 chromosoomparen. Je kunt deze chromosomen zien als de plattegrond van ieder mens.  Vanaf het moment van de bevruchting is het geslacht van je baby al bepaald.  Op één van de chromosoomparen staat dit geschreven. Moeders geven altijd het vrouwelijk chromosoom door. Dit is het X-chromosoom. Mannen kunnen het X of het Y (het mannelijk chromosoom) doorgeven. Als de zaadcel die de eicel bevrucht het X-chromosoom draagt, krijg je een meisje (XX, de X van de moeder en de X van de vader). Als de zaadcel van de vader het Y-chromosoom draagt, dan krijg je een jongetje ( XY, de X van de moeder en Y van de vader).

Je lichaam
Je kunt nog geen zwangerschapstest doen, maar je kunt merken dat je lichaam al anders is… Je lichaam en humeur staan onder invloed van hormonen…. Dat is niet zo raar want je lichaam is vanaf het moment dat de eicel bevrucht is aan het werk om je baby comfortabel in de baarmoeder te nestelen. Meteen na de bevruchting begin je het HCG hormoon aan te maken. Dit hormoon is niet alleen verantwoordelijk voor de comfortabele groeiplek voor je baby, maar ook voor de zwangerschapskwaaltjes. En daar kan je misschien al last van hebben. Sommige vrouwen hebben er nooit last van.

Zwangerschapskwaaltje
Een van de bekendste zwangerschapskwaaltjes is misselijkheid. In het begin van de zwangerschap is het merendeel van de vrouwen misselijk. Zelfs vanaf de eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk signaal toch?

Trotse Moeders Banner - 3 Weken zwanger

Lees ook
2 weken zwanger
4 weken zwanger
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij