2 (twee) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Een gezonde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Een zwangerschap duurt gemideld 40 weken. Die marge van min drie weken (37) en plus twee weken (42) op de gemiddelde 40 weken heeft te maken met het moment van je eisprong.

Eisprong en bevruchting
Aan je baarmoeder zitten twee dunne kanaaltjes, de eileiders, en aan het eind van deze eileiders zitten de eicellen. Iedere maand komt er een eicel tot rijping. Deze eicel ‘springt’ de eierstok uit als deze rijp is en dat noem je de eisprong. Foto Vervolgens gaat de rijpe eicel door de eileiders naar de baarmoeder. Daar begint het nieuwe leven van je baby.

Eicellen zijn veel groter dan zaadcellen (spermatozoïden)  en ook veel rustiger dan zaadcellen. Bij de zaadlozing komen er talloze zaadcellen vrij die allemaal hun weg naar de eicel als eerste willen bereiken. De meeste zaadcellen sterven al vrij snel af omdat er iets aan ze mankeert. Ze hebben dubbele koppen of geen staart of zijn gewoon te zwak om dit gevecht te kunnen winnen. Van de paar zaadcellen die als eerste bij de eicel komen is er maar één de winnaar. De zaadcel die als eerste met zijn kopje in de eicel is gekomen zal uiteindelijk doorgroeien tot een baby. De andere zaadcellen maken geen kans meer. De eicel sluit zich hermetisch af en de zaadcellen die niet hebben gewonnen sterven af.

Deze week heb je grote kans om zwanger te worden.
Ergens tussen de 9e en 14e dag na de eerste dag van je laatste menstruatie is er de grootste kans dat een eitje bevrucht wordt.

Jongen of meisje
Het geslacht van je baby wordt bepaald door het genetisch materiaal dat de vader doorgeeft via de zaadcel. Het tijdstip waarop je vrijt heeft invloed op de zaadcel die uiteindelijk de eicel gaat bevruchten. Je kunt grofweg stellen dat zaadcelen met het Y-chromosoom,  de jongetjes, sneller zwemmen en de zaadcellen met het X-chromosoom, de meisjes, langer overleven in de baarmoeder als ze moeten wachten op een eicel. Wanneer je dus in het begin van je cyclus vrijt en niet meer na de tiende dag, heb je meer kans op een meisje. Als je alleen rondom de eisprong vrijt heb je meer kans op een jongetje!

Trotse Moeders Banner - 2 Weken zwanger

Lees ook
1 week zwanger
3 weken zwanger
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij