10 (tien) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby
Je bent 10 weken zwanger en je baby is ongeveer 4,5 cm en weegt zo’n 5 gram. Je baby maakt veel bewegingen met de armpjes en beentjes. De polsen en enkels zijn nu gevormd. Je baby zwemt druk heen en weer. De lever en maag ontwikkelen zich snel. Je baby kan nu ook plassen, de urine wordt opgenomen in de omringende vloeistof in de baarmoederzak. De geslachtsorganen zijn zichtbaar. De oortjes hebben zich verder verfijnd. Het hoofdje van je baby is nog wel transparant, je kunt de hersentjes zien liggen. Er kunnen al wat haartje op zijn hoofdje komen. Je baby groeit nu heel hard, elke week ongeveer 2 cm.

Je lichaam
En dan hoor je bij de verloskundige het hartje voor het eerst kloppen. Een geweldig moment! Het hartje klopt héél snel, wel 150 slagen per minuut. Wist je dat je tegenwoordig ook thuis naar het hartje van je baby kan luisteren? Deze dopplers zijn veilig voor je kind en een feest om te gebruiken.

Gewicht
Je bent misschien al iets aangekomen. De gewichtstoename is gemiddeld 12 kilo voor een zwangerschap. Maar iedere zwangerschap is verschillend. Misschien ben jij zo misselijk geweest dat je weinig kon eten en veel moest overgeven en ben je zelfs afgevallen. Maak je geen zorgen, je baby zorgt er wel voor dat hij niets tekort komt. De ideale gewichtstoename op dit moment ligt tussen 1 en 2 kilo. Vanaf de 20e week zal dat zo’n 450 gram per week.

Hieronder hoe die 12 kilo (gemiddelde) gewichtstoename is verdeeld:

  • Baby 3500 gram
  • Vruchtwater 800 gram
  • Placenta en de vliezen 750 gram
  • Borsten 400 gram
  • Baarmoeder 1000 gram
  • Extra bloed moeder 1450 gram
  • Extra vet 2100 gram
  • Extra vocht  2000 gram

 

Placenta
De placenta of moederkoek genoemd, is het orgaan dat tijdens de zwangerschap aangemaakt wordt door je baby (officieel heet je baby nog embryo) in je baarmoeder. De placenta vormt een tussenstation tussen de bloedsomloop van jou en de bloedsomloop van je baby. Voedingsstoffen gaan van jou naar je baby via de placenta. Afvalstoffen gaan dezelfde weg terug. Alles wat jij eet en drinkt komt via je bloed en via de placenta bij je baby. Er is echter geen direct contact tussen de twee bloedsomlopen van jou en je baby.

Ook dient de placenta als bescherming tegen ziektes en infecties. En worden hormonen, in het begin progesteron later oestrogeen, aangemaakt. Tevens dient de placenta als bescherming tegen ziektes en infecties. De placenta weegt rond het eind van de zwangerschap zo’n 550 gram. De placenta heeft een doorsnede van 20 cm en is 2,5 cm dik.

Na de geboorte van je baby wordt de placenta in de vorm van een nageboorte geboren. Veel zoogdieren eten de placenta op, omdat deze voedzame stoffen bevat. Mensen in de westerse wereld gooien de placenta meestal weg. In sommige culturen eet men de placenta echter wel op.

Trotse Moeders Banner - 10 Weken zwanger

Lees ook:
9 weken zwanger
11 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Heb jij een leuk of ontroerend verhaal over je 10 weken zwangerschap en je wil het graag delen met anderen?
Je kunt je verhaal insturen naar redactie@trotsemoeders.nl.