Dagen van schaamte – Lieneke Dijkzeul

Er kwam een mail binnen over het nieuwe boek van Lieneke Dijkzeul: Een vorm van verraad. En toen kwam ik er achter dat ik nog nooit iets van Lieneke Dijkzeul gelezen heb. Het leek me prettig om eerst een van haar eerdere boeken te lezen: Dagen van schaamte.

Beschrijving
Pieter Elting is een geslaagd man: glanzende carrière, groot huis, dure auto. Dan slaat het noodlot toe: op klaarlichte dag wordt hij ontvoerd en vervolgens opgesloten in een lege kamer. Hoewel hij ervan overtuigd is dat hij daar nooit eerder is geweest, komt de plek hem toch bekend voor.
Maar waarom is hij hier? Zijn ontvoerders geven hem geen verklaring. Integendeel, hij krijgt de opdracht er zelf achter te komen. Als hem ten slotte de schrijnende reden duidelijk wordt, bekent hij schuld, maar alleen om zijn leven te redden.

Dagen van schaamte – Lieneke Dijkzeul
Paperback, 254 pagina’s, uitgeverij ambo | anthos

Mening
Wat een verfrissend boek. Zeker een psychologische thriller, maar een compleet ander soort dan ik meestal lees. Geen sinistere moordenaar die gevangen moet worden, geen psychopaat die complexe denkbeelden heeft. Nee, een boek met maar enkele personages die uitgebreid worden besproken waardoor je ze steeds beter leert kennen / begrijpen.

Inhoudelijk ga ik niets vertellen over dit boek, dit is een boek wat je zelf moet lezen. Het is prima geschreven, begint vlot en intrigerend. Voor mij was er daarna een stuk wat ik als wat trager ervoer maar toen de reden van de ontvoering duidelijker werd, werd het steeds boeiender. En spannend! Aanrader.