Je kind op paardrijden: waarom, en waar aan te denken

Misschien heb je de vraag al vaak gekregen: wanneer ze nou dan eindelijk op paardrijden mogen? Veel kinderen dromen ervan om met paarden te spelen en paard te kunnen rijden. Het is dan ook een bijzondere sport, lekker in de buitenlucht en het zijn prachtige dieren.

Er zijn nog veel meer voordelen aan paardrijden, maar het is ook belangrijk om te weten wat je kind nodig heeft om op een veilige manier naar de manege te kunnen sturen. In deze blog gaan we in op wat voordelen, en waar je aan moet denken wanneer je kind op paardrijden gaat!

Controle krijgen over je lichaam
Om controle te kunnen hebben over een paard, moet je allereerst controle hebben over je eigen lichaam. Je hebt al je zintuigen nodig: luisteren naar de instructeur, goed kijken hoe je paard reageert, voelen hoe het paard onder je beweegt. Je doet dit onbewust, maar toch train je deze vaardigheden flink.

Daarnaast let je tijdens het paardrijden op het hebben van een regelmatige ademhaling, en moet je je spieren afwisselend aanspannen en ontspannen. Vooral wanneer het spannend wordt, leer je ook gewoon doorademen. Daar heeft je kind later vast nog een keer voordeel mee.

Grenzen aangeven over wat je niet durft
Stappen en draven is voor de meeste kinderen prima te doen, maar ga je in galop of springen, dan wordt paardrijden een stuk spannender. De snelheid en hoogte kan voor veel kinderen eng zijn. Hoe dan ook is een goede beschermende paardrijcap hier van belang. Ook is een body protector aan te raden: deze beschermt het bovenlichaam en vooral de rug, maar houdt je ook warm in de winter. In dit soort situaties leert je kind aan de instructeur aangeven of ze iets (nog) niet durven, een vaardigheid die ook buiten de manege heel belangrijk is!

De band met een paard is bijzonder
Een huisdier en een paard of pony is toch even wat anders. Zelfs als je kind geen eigen pony of paard heeft, zal het een sterke en bijzondere band vormen met het dier. Niet alleen vanwege het sportieve aspect, maar ook omdat je kind voor de pony zal moeten zorgen. Poetsen, hoeven krabben, en misschien zelfs de stal schoonmaken. Hiermee leert je kind meer dan alleen paardrijden, maar ook meer alledaagse vaardigheden. De meeste maneges verzorgen zelf materiaal, maar het is natuurlijk extra leuk als je kind een eigen paardendeken of een knusse winterdeken voor zijn of haar pony heeft.

Paardrijden is een teamsport
Naast voetbal, turnen, dansen of andere teamsporten is paardrijden een van de meest populaire sportieve bezigheden voor kinderen, eentje waar je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker van wordt. Om een ervaren ruiter te worden, kom je namelijk flink wat obstakels tegen — letterlijk en figuurlijk. Een paard heeft zijn eigen persoonlijkheid, en samen moeten jullie er het beste van maken. Hierdoor leer je geduld te hebben, maar ook dat je niet op moet geven.

Heb jij zelf als kind paardgereden, of zou je zelf nog altijd wel een keertje willen beginnen?