Hoe ga je als moeder om met een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is natuurlijk buitengewoon vervelend. Het kan zo zijn dat je zelf verslaafd bent of je te maken hebt met de verslaving van een ander. Je man kan verslaafd zijn of misschien wel je eigen kind. Hoe ga je daar als moeder mee om? Wanneer spreekt men van een verslaving en wat kan je eraan doen? De aanpak hangt af van wie er verslaafd is, ben jij de alcoholist of is het iemand anders?

Wanneer is iemand een alcoholist
Laten we eerst kijken naar wanneer iemand onder de noemer alcoholist valt. Een alcoholverslaving is gekwalificeerd onder de noemer verslaving in de DSM-V. De DSM-V volledig Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition: DSM-5 (Diagnostiek en Statistisch Handboek van de Mentale Afwijkingen, 5e Editie: DSM-5) is een handboek gebruikt in de psychiatrie om mentale afwijkingen te constateren. Een verslaving is namelijk een mentale afwijking.

Het boek geeft 11 criteria en stelt dat als er twee of meer van toepassing zijn men kan spreken van een verslaving.

De criteria welke gehandhaafd worden zijn:
• Vaker gebruiken (in grote hoeveelheid) van een substantie/actie dan dat je van plan was;
• Er is of zijn mislukte pogingen ondernomen om te minderen dan wel te stoppen;
• Het gebruik dan wel het herstel van de substantie/actie kost veel tijd;
• Er is een sterk verlangen om te gebruiken;
• Het gebruik beïnvloed in negatieve zin het werk, scholing of thuissituatie;
• Ondanks problematiek voortvloeiend uit het gebruik in het relationele vlak blijft men gebruiken;
• Door het gebruik worden werk, hobby’s of andere sociale activiteiten niet meer ondernomen;
• Het gebruik is voortdurend ook wanneer dit de persoonlijke gezondheid en het persoonlijk welzijn in gevaar brengt;
• Het gebruik is voortdurend ook wanneer men op de hoogte is dat dit psychische problemen teweeg brengt of verergerd;
• Er is een steeds grotere hoeveelheid nodig om het effect te blijven merken. Een verhoogde tolerantie is reeds ingetreden;
• Er openbaren zich onthoudingsverschijnselen welke afnemen na het gebruik van de substantie/actie.

Medisch gezien spreekt men echter al van een alcoholverslaving op het moment dat iemand meer dan 1 glas alcoholische drank per dag drinkt of wanneer men niet dagelijks drinkt maar wel meer dan 6 glazen per keer. Op deze manier zou een groot deel van de bevolking echter alcoholist zijn en dus verkiest men vaak de classificatie van de DSM-V bij het vaststellen van de aanwezigheid van een verslaving.

Wat kan je doen tegen een alcoholverslaving
Het meest belangrijke in de stap naar verbetering is het erkennen van het probleem. Op het moment dat iemand verslaafd is begint het proces tot genezing door het bespreekbaar maken van het probleem. Bespreek hierbij wat je ervaring is en waarom je van mening bent dat er een probleem is. Probeer dit op een open manier en niet geforceerd te doen. “We moeten het eens hebben over je verslaving” zal zorgen dat iemand direct in de verdediging schiet. Beter is het terloops in een gesprek te brengen en zo een meer open discussie te houden. “Ik zag laatst op televisie iemand die dronk zo veel dat hij bijna niet meer kon lopen en deed dat elke dag. Ik dacht dat is echt erg als iemand zo verslaafd is hoe denk jij daarover?” zou een manier kunnen zijn om het gesprek op gang te helpen en zo de verslaving bespreekbaar te maken.

Verslaving is bespreekbaar geworden
Nadat de verslaving bespreekbaar is geworden kan je een plan opstellen voor mindering van gebruik. Langzaam afbouwen is vaak beter dan meteen helemaal stoppen. Bespreek een plan van mindering en reduceer zo de verslaving tot deze verdwijnt. Is een verslaving zeer problematisch dan kan het verstandig zijn medische hulp in te roepen van een specialist. Hierin is het belangrijk de persoon die verslaafd is te steunen door bijvoorbeeld mee te gaan naar de behandelaar en de persoon te prijzen als deze een target behaald bijvoorbeeld 2 glazen minder drinken per dag.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share